sobota, 4 stycznia 2020
Domowy żółty ser
Domowy żółty ser
Przepyszny ser domowej roboty, robiłam go już wiele razy i do każdego dodawałam, inne przyprawy za każdym razem wychodził, bardzo smaczny.
Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej.
Składniki :
twaróg tłusty - 500 g
mleko 3,2 % - 500 ml
masło - 50 g
jajko - 1 szt
soda - 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Przygotowanie :
Mleko zagotować w rondlu, dodać twaróg, sól, mieszając cały czas, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Następnie na drobne sitko, wylać masę, aby bardzo dobrze ociekła z serwatki.
Masło roztopić, do gorącego masła wybić jajko, szybko wymieszać, aby jajko się nie ścięło, dodać sodę, wymieszać.
Dodawać do masła po łyżce sera cały czas miksując.
Zmiksowany ser przełożyć do pojemnika lub wyłożyć na folię aluminiową, zwinąć jak cukierek i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Jeżeli ktoś lubi, można, dodać swoje przyprawy i zioła.
Pierwszy ser jest zrobiony bez przypraw, tak jaj w przepisie.
Drugi ser z przyprawami i czarnuszką z podwójnej porcji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
ROBIE TAKI SAM O ROZNYCH SMAKACH OBECNIE MAM SMIETANKOWY I DRUGI Z FASOLA TONKA
OdpowiedzUsuńJa też kombinuje z różnymi smakami :)
UsuńWyglada przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDodajemy całe jajko czy tylko żółtko? Są przepisy i z żółtkiem lub całym jajkiem, w tym całe jajko? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDodajemy 1 całe jajko :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuń