sobota, 4 stycznia 2020

Domowy żółty ser


                                                              Domowy żółty ser









Przepyszny ser domowej roboty, robiłam go już wiele razy i do każdego dodawałam, inne przyprawy za każdym razem wychodził, bardzo smaczny.
Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej.
Składniki :
twaróg tłusty - 500 g
mleko 3,2 % - 500 ml
masło - 50 g
jajko - 1 szt
soda - 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Przygotowanie :
Mleko zagotować w rondlu, dodać twaróg, sól, mieszając cały czas, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Następnie na drobne sitko, wylać masę, aby bardzo dobrze ociekła z serwatki.
Masło roztopić, do gorącego masła wybić jajko, szybko wymieszać, aby jajko się nie ścięło, dodać sodę, wymieszać.
Dodawać do masła po łyżce sera cały czas miksując.
Zmiksowany ser przełożyć do pojemnika lub wyłożyć na folię aluminiową, zwinąć jak cukierek i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Jeżeli ktoś lubi, można, dodać swoje przyprawy i zioła.
Pierwszy ser jest zrobiony bez przypraw, tak jaj w przepisie.
                                            Drugi ser z przyprawami i czarnuszką z podwójnej porcji.



7 komentarzy :

  1. ROBIE TAKI SAM O ROZNYCH SMAKACH OBECNIE MAM SMIETANKOWY I DRUGI Z FASOLA TONKA

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodajemy całe jajko czy tylko żółtko? Są przepisy i z żółtkiem lub całym jajkiem, w tym całe jajko? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)