niedziela, 5 stycznia 2020

Zupa warzywna pikantna

                                                          Zupa warzywna pikantna






Po świętach już dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną.
Przepis z internetu.
Składniki:
kapusta pekińska - 0,5 szt
papryka czerwona - 1 szt
pomidory - 3 szt
seler - kawałek
cebula - 2 szt
listek laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 4 ziarna
oliwa z oliwek
majeranek
papryka ostra - szczypta
papryka słodka - 1 łyżeczka
sól i pieprz
woda - 0,5 szkl
natka pietruszki
Przygotowanie :
Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liście i ziarenka ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu z 5 minut.
Selera obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano na oliwie z oliwek.
Następnie do cebuli dodać seler , paprykę i przyprawy, smażyć jeszcze razem przez chwilę.
Dodać na samym końcu pomidory pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać, chwilę razem podsmażyć.
Całość z patelni przełożyć do garnka i poddusić 2 minuty.
Podawać zaraz po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)