Ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym
Zamiast ciasta do kawy, upiekłam sobie ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym.
Bardzo chrupiące i smaczne.
Przepis z zagranicznej strony Żródło
Składniki :
Ciasto;
mąka - 450 g + podsypka pod ciasto
masło lub margaryna -200 g
jajka - 1 szt
sól - szczypta
cynamon - 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier -190 g
Dodatkowo;
krokant orzechowy - 200 g
jajko - 1 szt do posmarowania ciasteczek
Przygotowanie;
Ciasto;
Do miski pokroić na małe kawałki masło, zmiksować.
Następnie dodać cukier, sól, utrzeć do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Wybić jajko do masła, zmiksować, na samym końcu wsypywać po trochu mąkę, zmiksować na wolnych obrotach.
Szybko zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do torebki foliowej i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubszy placek wykrawać ciasteczko foremką u mnie foremka na babeczki, środek wyciąć korkiem od butelki.
Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem, smarować pędzelkiem ciasteczka, obsypać krokantem orzechowym.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok.11 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Super ciasteczka Danusiu, porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko proszę się częstować:)
Usuńśliczniutkie, myslę, że są pyszne!
OdpowiedzUsuńNa takie ciasteczka jestem chętna ) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe.
OdpowiedzUsuńŚliczne i ten pomysł z foremkami do wycinania, kradnę :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko :-)