sobota, 16 września 2017

Malinowe na zimno

                 Jeszcze w ogródku mam swoje malinki, więc postanowiłam zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto możemy przygotować również z innymi owocami.                                                     

                                                Malinowe na zimno







Składniki :
biały ser - 325 g
galaretki malinowe - 3 opak
woda - 750 ml
śmietana kremówka - 500 g
maliny
herbatniki po 59 g - 5 opak
wiórki białej czekolady
Przygotowanie:
Maliny przebrać, opłukać, osączyć na sicie.
Do miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać ser, zmiksować.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej.
Dokładnie zmiksować.
Dno tortownicy (27 cm) wyłożyć warstwą herbatników, na herbatniki wylać mniejszą porcję masy serowej, odstawić do lodówki do stężenia.
Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka.
Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy.
Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady.
Ciasto odstawić do lodówki na całą noc.

8 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda. Ja też mam jeszcze ostatnie chyba malinki w ogródku więc jutro zabieram się do pracy. Będzie na popołudniową kawę.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie :) Ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być ser z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i proste w przygotowaniu. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)