wtorek, 12 września 2017
Konfitura-morelowo-miodowa
Konfitura-morelowo-miodowa
#MyVictorinox
Przetwory z moreli nadają się do dań słodkich jak i
wytrawnych.
Konfitura morelowa jest bardzo aromatyczna i delikatna.
Przepis na konfiturę zaczerpnełam ze strony Żródło
Składniki :
morele -1,60 kg
sok z cytryny - 4 łyżki
miód prawdziwy - 8 łyżek
Przygotowanie :
Morele przebrać, opłukać, osączyć na sicie.
Następnie każdą morelę wypestkować.
Pokroić owoce na kawałki, dodać miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Przełożyć owoce do garnka, gotować na wolnym ogniu, przez około pół godziny.
Mieszając od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła.
Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo smakowicie wygląda Twoja konfitura. A kolor... piękny. Kusisz Danusiu. Nie ma to jak domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńTakie konfitury są mega smaczne :) Pysznie Danusiu :)
OdpowiedzUsuńPyszna domowa konfiturka i w dodatku dość szybka w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńAleż ma cudownie słoneczny kolor!
OdpowiedzUsuńNabrałam na nią ogromnej ochoty :)