Sałatka kalafiorowo orzechowa
Bardzo lubię sałatki, jak coś w nich chrupie, no i właśnie ta jest chrupiąca sałatka.
Przepis znalazłam na ruskiej stronie w internecie.
Jeżeli ktoś nie lubi śmietany, może zastąpić majonezem.
Składniki :
kalafior różyczki - 300 g
koperek - 1/2 pęczka
sól i pieprz
jajka - 3 szt
Sos orzechowy :
śmietana kwaśna - 200 ml lub majonez
orzechy włoskie - 3 łyżki
czosnek - 3 ząbki
sól i pieprz
Przygotowanie :
Różyczki opłukać, osączyć na sicie, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć też na tarce.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do szklanki.
Następnie do czosnku dodać śmietanę i orzechy drobno posiekane lub tarte, dokładnie wymieszać.
Sałatkę wymieszać z sosem orzechowym, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.
Bardzo lubię dodatek orzechów do dań. Nadają bardzo fajny smak :)
OdpowiedzUsuńyumi, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń