niedziela, 17 grudnia 2017

Naleśniki zapiekane w budyniu

                                                     Naleśniki zapiekane w budyniu










Takie naleśniki podaje się całkiem schłodzone.
Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić.
Szybkie i sycące naleśniki z dżemem łowicz, zapiekane w budyniu, pod puchową pierzynką.
Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sól
1 łyżeczka cukru
3 szkl mleka
tłuszcz do smażenia
masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
dżem truskawkowy Łowicz
rodzynki
Budyń:
2 budynie karmelowe
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
Pianka:
białka - z  3 jaj
cukier - 0,5 szkl
kwasek cytrynowy- szczypta
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wlać mleko, dodać szczyptę soli i jajka, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,  dodać do mleka, zmiksować.
Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jedno na drugim naleśniki, posypać rodzynkami.
Budyń:
Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać.
Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem.
Rozmieszany budyń, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Gorącym budyniem, zalać naleśniki.
Włożyć formę z naleśnikami do nagrzanego do 170 stop. piekarnika, piec przez 25 minut.
Pianka:
Następnie pianę ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i kwasek cytrynowy.
Wyłożyć ubitą pianę na budyń i zapiekać jeszcze 5 minut.
Smacznego!


                                                 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)