Rafaello z marchewki wyglądało na zdjęciu, bardzo smacznie, ja lubię słodkości, ale muszę się ograniczać, więc wypróbowałam ten zdrowy przepis i to był strzał w dziesiątkę, nie to ze zdrowe, to jeszcze smaczne. Wiórki kokosowe otrzymałam od sklepu PLENUS za co ślicznie dziękuję. Przepis wynalazłam na zagranicznej stronie.
Przygotowanie : Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, skropić sokiem z cytryny i na wolnym ogniu, mieszając doprowadzić do odparowania soku. Następnie dodać wiórki kokosowe, mieszając zostawić na słabym ogniu jeszcze przez minutę. Zestawić patelnię z ognia, dodać miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Po schłodzeniu z marchewki formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w każdej kulce umieścić po jednym migdale. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych , odstawić do lodówki na 1 godz.
Paczuszkę od Streetcom otrzymałam bardzo dobrze zapakowaną i zabezpieczoną. W środku w pudełku ze steropianu, znajdowały się 4 opakowania margaryny Optima Cardio Potas + , baterię do utrzymania odpowiedniej temperatury, ulotki oraz przewodnik Ambasadora.
Optima Cardio Potas + obniża cholesterol, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Produkt przeznaczony jest dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystny efekt występuje gdy spożywamy dziennie od 1,5 do 3 g steroli roślinnych. Potas który znajduje się w produkcie, jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Odpowiednia dawka potasu bierze udział w regulacji napięcia mięśniowego, ciśnienia krwi, pracy nerek i rytmu serca. Biorąc udział w procesie dotleniania mózgu, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe.
Jak widać na zdjęciu, konsystencja margaryny jest bardzo dobra, smak i zapach, rewelacyjny, dobrze się rozsmarowuje na pieczywie.
Wartość odżywcza 100 g Wartość energetyczna 540 kcal Potas 300 mg Tłuszcz- 60g W tym kwasy tłuszczowe -nasycone 21g -jednonienasycone 28g -wielonienasycone 11g W składzie wegowodany(w tym cukry), białko i sól wynoszą 0g Jest źródłem witamin A i D Produkt nie zawiera konserwantów Masa netto 400 g Zadbaj o zdrowie swoje i swoich bliskich, kup margarynę OPTIMA CARDIO POTAS + i zobacz jak szybko i skutecznie pozbędziesz się cholesterolu. Ja już swoją margarynę mam i wszystkim POLECAM.
Pyszny deser w formie lizaków. Dodam że biorę udział w konkursie i do tych lizaczków dodałam wafelka o smaku mlecznym Lusette. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej. Lizaki serca
Składniki : 1 wafelek mleczny Lusette 350 g suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Patyczki do lizaków, zanurzać w czekoladzie i delikatnie wkręcić w serca, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Do rozpuszczonej białej czekolady dodać barwnik, wymieszać. Smarować serca z jednej strony czekoladą , posypać posypką czerwoną. Odstawić w chłodne miejsce .
Uwielbiam słodycze, ale staram się jeść ich nie za dużo, bo są bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić. Czekoladę deserową i wiórki białe czekoladowe, otrzymałam od http://www.cukieteria.pl/. Czekoladki z likierem
Składniki na czekoladki z likierem 70 g białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z likierem. Następnie łyżeczką nalewać czekoladę do foremki, odstawić do zastygnięcia. Tak postąpić też z ciemną czekoladą, tylko bez likieru, rozpuścić i wylać na białą czekoladę.
Foremkę wstawić na 2 godziny do lodówki, po tym czasie wyjąć czekoladki z foremki. Składniki na ciemne czekoladki 150 g gorzkiej czekolady Przygotować w ten sam sposób, co czekoladki z likierem.