PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Białka ubić na sztywno. 
Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
 Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.
 MASA BUDYNIOWA 
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. 
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć.
 Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
 Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wziętej z masy piankowej ,wymieszać
 MASA PIANKOWA 
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. 
Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. 
Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. 
WIERZCH CIASTA
 Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. 
PRZEKŁADANIE CIASTA
 Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce.
 
lubię takie kolorowe ciacha ;)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, jadłam kiedyś:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ciasto, do masy budyniowej i pianki użyłam mleka Wypasionego i margaryny Dobrej Gospodyni - zawsze ich używam i Smerfetka też wyszła doskonale
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam :)
jakie oryginalne, bardzo fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniam. :D
OdpowiedzUsuń