sobota, 16 kwietnia 2016

Pikantne placki ziemniaczane z sardynką w oleju

 Szybkie i proste w przygotowaniu, przepyszne placki ziemniaczane z sardynkami w oleju z papryczką chilli

Sardynki otrzymałam od firmy Graal , za co ślicznie dziękuję :)

                                      Pikantne  placki ziemniaczane z sardynką w oleju 












Składniki
ciasto ziemniaczane
ziemniaki - 4 duże szt
sardynka w oleju z papryczką chilli - 1 puszka ( 110 g ) 
jajko - 1 szt
cebula mała - 1 szt
szczypiorek
mąka - 1,5  łyżki
tłuszcz do smażenia
 sól
Przygotowanie :
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach.
Następnie wylać masę na sito, odstawić
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce.
Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy.
 Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki.
Rozgrzać tłuszcz na patelni,  nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smacznego !


6 komentarzy :

  1. Ciekawy pomysł Danusiu :) muszą być pyszne te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, musi byc smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. A to nowość i coś zaskakującego. Placki lubimy, sardynkę również ale takiego połączenie nie próbowaliśmy:) spróbujemy.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na fajne placki Danusiu, takich jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)