środa, 17 lipca 2013

Wiśniowy torcik naleśnikowy


Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno
 Wiśniowy torcik naleśnikowy








SKŁADNIKI:

CIASTO NALEŚNIKOWE

tłuszcz do smażenia
mleko 2 szkl
woda
sól
mąka- 3 szkl
jajka 2 szt

MASA

ser biały tłusty - 1,5 kost
cukier -2 łyżki
sok malinowy -2 łyżki
śmietana -1 łyżka
wiśnie
marmolada różana -4 łyżki
listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto naleśnikowe
Do miski wybić jajka, dodać szczyptę soli, wodę, mleko i mąkę, zmiksować robotem.
Smażyć naleśniki na złoty kolor.
Biały ser przecisnąć przez praskę, dwie łyżki sera odłożyć do innej miski.
Większą część sera, wymieszać ze śmietaną i cukrem.
Resztę sera wymieszać z sokiem malinowym.
Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować, kilka zostawić z pestkami do dekoracji.
Na talerzu ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować dwoma łyżkami marmolady, nałożyć drugi naleśnik, posmarować twarożkiem.
Następnie przykrywamy naleśnikiem i znów smarujemy twarożkiem, układamy wiśnie, naleśnik, twarożek.
Przedostatni naleśnik smarujemy jeszcze raz marmoladą.
Wierzch i boki naleśników, posmarować twarożkiem.
Resztę białego twarożku nałożyć do szprycy do tortu, wyciskać małe gwiazdeczki w koło tortu i na dole.
Następnie do szprycy nakładamy wymieszany twarożek z sokiem i znów robimy gwiazdeczki , między białymi gwiazdkami i szlaczek w środku .
Torcik przybrać listkami mięty i wiśniami.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)