niedziela, 14 lipca 2013

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami






SKŁADNIKI:

czereśnie- 1 kg
cukier -250 g
mąka -250g
jajka -4 szt
mąka ziemniaczana -1 łyżka
proszek do pieczenia -1 łyżka
galaretki wiśniowe -2 opak
śmietana18%-0,5 l
biszkopty okrągłe -0,5 paczki

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)