Placuszki z kabaczka
Składniki :
kabaczek - 750 g
jajka - 3 szt
cebula - 1 szt
koperek - 1/2 pęczka
mąka pszenna - 8 łyżek
kwaśna śmietana - 2 pełne łyżki
sól i pieprz
czosnek - 1 ząbek
tłuszcz do smażenia
Dodatkowo
sos czosnkowy od firmy SPOŁEM
Przygotowanie :
Kabaczka umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki.
Przekroić kabaczka wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych otworach.
Następnie posolić i odstawić na 20 minut.
Cebulę i koperek, drobno pokroić.
Kabaczka odcisnąć z nadmiaru soku , dodać cebulę, koperek i pozostałe składniki , dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placuszki po smażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące z sosem czosnkowym.
A mam kabaczka, na pewno jutro będą placuszki :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki bardzo dobre, tylko trzeba dobrze doprawić :)
UsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńProszę spróbować :)
UsuńPyszności, ostatnio warzywa sezonowe robię codziennie. Mięso zostawiam na zimę :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Małgosiu :)
UsuńPlacuszki palce lizać. Narobiłaś nam apetytu:)
OdpowiedzUsuńTo teraz masz okazję zrobić :)
UsuńBardzo lubię placki z kabaczka.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńUwielbiam takie placuszki
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :)
UsuńLubię takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńChyba prawie każdy je lubi :)
UsuńPyszne placuszki kochana, uwielbiamy takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńLepsze to niż mięso Marzenko :)
UsuńPyszne placuszki, ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności kochana:)porywam jeden placuszek:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
Usuńczęsto zaglądam na Pani bloga, wiele inspiracji kulinarnych ale dopiero dzisiaj przeczytałam, że jest Pani kucharką w szkole. Zazdroszczę uczniom, że serwuje im Pani taaaakie pyszności.Pozdrawiam Jolika.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i również gorąco Pozdrawiam :)
Usuńpyszne placuszki :) domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuń