piątek, 3 sierpnia 2018

Faszerowana cukinia komosą ryżową

                                       Faszerowana cukinia komosą ryżową





Sezon na cukinię trwa, więc postanowiłam przygotować, zdrową i smaczną cukinie faszerowana warzywami i komosą ryżową.
Cukienię faszerowaną podałam, polaną keczupem od Majonez Kielecki

Składniki
2  cukinie
Farsz
1/2 szkl kaszy jaglanej
 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa)
1 ząbek czosnku
1/2 szt sredniej marchewki
cebula - 1 szt
1 mały kawałek selera
1/2 łyżki bazylia suszona
sól i pieprz
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
tłuszcz
Dodatkowo :
keczup do polania
ser żółty 3 łyżki
Przygotowanie
Komosę ryżową opłukać pod ciepłą wodą, osączyć na sicie.
Przełożyć  na patelnię i podsmażyć przez 4 minuty, zalać komosę szklanką wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Kaszę przepłukać wrzącą wodą ugotować w szklance wody, według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Marchewkę i selera, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości.
Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem.
Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół.
Za pomocą łyżki wybrać miąższ, środek cukinii, oprószyć solą, odstawić do lodówki na kilka minut.
Po tym czasie zlać sok z cukinii opłukać i osuszyć ręcznikiem.
Środki cukinii posmarować olejem i oprószyć solą.
Przygotowanym farszem, napełnić cukinie i posypać żółtym startym serem.
Cukinie piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 30 minut.
Podawać polane keczupem.

3 komentarze :

  1. Bardzo lubię cukinię faszerowaną :) Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta cukinia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. This article will help the internet people for setting up new website
    or even a blog from start to end.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)