wtorek, 4 sierpnia 2015

Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara

Najlepsza domowa wędlinka , robię sama wędlinki, bez żadnych konserwantów, te sklepowe niech się schowają.
Przepis zaczerpnięty z internetu.

Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara

Łopatka  podana na pięknym talerzu od  Porcelana Bogucice z kolekcji Filona






Składniki :
łopatka wieprzowa - 1,30 kg
zalewa do mięsa :
czosnek - 2 ząbki
żelatyna - 4 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
kolendra - 1 łyżeczka
sól - 1,5 łyżeczki
sól peklowa - 2 łyżeczki
woda zimna - 150 ml
Przygotowanie :
Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry.
Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem.
Przygotować zalewę do mięsa.
Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać.
Do zalewy wkładać porcjami mięso , dobrze wymieszać.
Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara.
Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na dobę.
Do wysokiego garnka wlać wodę, włożyć szynkowar, woda powinna być sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara.
Parzyć w temperaturze około 80 C  140 minut.
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.

10 komentarzy :

  1. A jak nie mam szynkowaru moge inaczej w czyms gotowac ? garnek z woda czy raczej nie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kupne są na jedno kopyto.Domowe wędliny są o wiele smaczniejsze. Sama świadomość tego co tam się włożyło juz cieszy. Pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam prosze mi napisac jaka woda ma byc przyprawy izelatyne rozpuscic w goracej wodzie?

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)