piątek, 23 października 2015

Ananasowo- kokosowe ciasto

Na każdą okolicznośc czy to imieniny , czy urodziny piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają . 
Przepis mam od znajomej .
Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice z kolekcji  Diament Gold

                                               Ciasto kokosowo- ananasowe 
                                                 
                                               





Składniki:

Biszkopt :
jajka - 6 szt
mąka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem :
ananasy w puszcze - 1 puszka
budyń śmietankowy duży - 1 opak
masło - 1 kost
cukier - 2 łyżki
Beza :
białka jaj - 4 szt
wiórki kokosowe - 200 g
cukier - 1 szkl
dodatkowo :
gorzka czekolada do polania ciasta
Nasączenie biszkoptu :
woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl
cukier - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm).
Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić.
Krem :
Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę.
Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać.
Pozostały syrop przelać do rondla, dodać cukier zagotować.
Na gotujący się syrop, wlać mieszankę budyniową, mieszając zagotować, ostudzić.
Masło utrzeć z budyniem ananasowym i żółtkami, na puszystą masę.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cały czas ubijać.
Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić.
Nasączenie biszkoptu :
woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl
cukier - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
Przełożenie ciasta :
Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą.
Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem.
Wyłożyć resztę kremu , przykryć wystudzoną bezą.
Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto odstawić na 3 godz. do lodówki.


3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)