czwartek, 17 sierpnia 2017

Wędlinka drobiowa z szynkowara

Wędlinka drobiowa z szynkowara







Wędliny domowe są najlepsze, lepsze od tych kupowanych w sklepie.
Gdy mamy szynkowar, możemy robić wędliny z drobiu i innych mięs.
Przepis zaczerpnięty z internetu.

Składniki:
podudzia drobiowe -  5 szt
piersi z kurczaka -760 g
sól peklowana - 20 g
żelatyna - 3 łyżeczki
woda - 100 ml
papryka słodka - 1 łyżeczka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki.
Do miski przełożyć mięsa,  posypać żelatyną, oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać.
Mięso włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia, przełożyć szynkowar do wysokiego garnka, wlać wodę i parzyć przez około godziny.
Woda nie może się zagotować.
Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić go w zimnej wodzie i z powrotem do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjąć wędlinę z woreczka i położyć na talerzu.
Smacznego !

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)