Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie.
Herbatnikowiec z budyniem
Składniki:
Masa budyniowa:
mąka ziemniaczana - 5 łyżek
mąka pszenna - 5 łyżek
spirytus - 1 łyżka
masło - 200 g
mleko - 1 l
żółtka jaj - 3 szt
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo:
herbatniki jasne - 25 szt
herbatniki czekoladowe - 50 szt
galaretki wiśniowe - 2 opak
płatki migdałowe
masa krówka - 1 puszka
woda gotowana do galaretek - 800 ml
Sposób przygotowania:
Masa budyniowa:
Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować.
Mąki wsypać do miski, dodać żółtka i pozostałe mleko, zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić.
Ostudzony budyń, utrzeć z masłem i spirytusem, podzielić masę na 3 części.
Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę herbatników jasnych i część masy budyniowej.
Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową.
Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych.
Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.
Tężejącą galaretkę wylać na masę budyniową i posypać migdałami.
Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jaki ciekawy pomysł na ciasto i super nazwa :)
OdpowiedzUsuńSuper to ciacho :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na ciasto, mniam, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńŁadny :>
OdpowiedzUsuń