Kluski śląskie z dziurką
Składniki:
ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg
jajko - 1 szt
mąka ziemniaczana
sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce.
Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.
Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.
Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Podawać polane sosem .
Domowe najlepsze. Ja robię bez jajka. Pozdrawiam i podkradam kilka do sosiku ;)
OdpowiedzUsuńElwirko prawdziwe kluski śląskie robi się bez jajka, ja natomiast dodaje jajko :)
UsuńPrawdziwe kluski śląskie "biołe" są z jajkiem, tak jak w przepisie... A bez jajka są " czorne " kluski , dodaje się do nich sarte surowe ziemniaki...
OdpowiedzUsuńLubimy bardzo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu :)
Uwielbiam :-) Danusiu wpraszam się dzisiaj do Ciebie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Co s dla mnie i mojej rodziny
OdpowiedzUsuń