Pyszny sernik kawowy na krakersach, okazał się hitem w moim domu.
Serniczek szybko zniknął z talerza, domownicy nie wierzyli że może być dobry na słonych krakersach, a jednak był wyśmienity.
Sernik kawowy na krakersach
Składniki:
masa kawowa
biały ser w kostkach - 1 kg
cukier - 3/4 szkl
śmietana kremówka - 2 szkl
kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
woda gotowana do kawy - 3 łyżeczki
żelatyna - 3 łyżeczki
woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl
Na spód formy
krakersy solone- 2 opak ( 350 g)
Dodatkowo
galaretka truskawkowa - 1 opak
serduszka czekoladowe do dekoracji- Od firmy SŁODKI ŚWIAT
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu.
Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.
Ser przecisnąć przez praskę.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubić na sztywno z cukrem.
Następnie do ubitej śmietany dodawać po łyżce sera i ostudzoną kawę, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do masy serowej, zmiksować.
Masę podzielić na 3 części.
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożyć folią spożywczą.
Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami.
Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką.
Udekorować ciasto czekoladowymi serduszkami.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piękny serniczek, jeszcze nie jadłam ani kawowego ani na krakersach :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować jest pyszniutki :)
UsuńBardzo fajny pomysł Danusiu :-) uwielbiam kawowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja Marzenko :)
UsuńKawowy :)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie :)