niedziela, 24 maja 2015

Mielone z jajkiem

Jeżeli chcemy zrobić trochę inne mielone, możemy do środka dodać jajka gotowane.
 Pyszne i szybkie danie obiadowe.

Mielone z jajkiem








Składniki:
mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg
jajko - 1 szt
cebula - 1 szt
bułka kajzerka - 1 szt
sól i pieprz
tłuszcz
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia
jajka ugotowane na twardo - 5 szt
Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. 
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. 
Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.
 Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. 
Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać. 
Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)