Pyszne i szybkie danie obiadowe.
Mielone z jajkiem
Składniki:
mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg
jajko - 1 szt
cebula - 1 szt
bułka kajzerka - 1 szt
sól i pieprz
tłuszcz
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia
jajka ugotowane na twardo - 5 szt
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę.
Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać.
Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Świetny pomysł Danusiu :-) kotleciki wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuń