Pyszne ciasto kruche z rabarbarem .
Ciasto to nadaje się do wypieku z różnymi owocami, ja korzystając z tego że mamy sezon na rabarbar przygotowałam oto takie ciasto.
Przepis zaczerpnięty z internetu.
Dekoracje motylki czekoladowe od fimy - SŁODKI ŚWIAT
Rabarbarowe z budyniem
Składniki:
na ciasto
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
margaryna - 250 g
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
budyń
mleko - 4 szkl
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
cukier - 0,5 szkl
dodatkowo
rabarbar - 600 g
cukier - 0,5 szkl
cukier puder do posypania ciasta
motylki z czekolady - Od firmy SŁODKI ŚWIAT
Sposób przygotowania:
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, odstawić na 20 minut.
Ciasto :
Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko.
Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem.
Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy.
Rabarbar odlać z soku, ułożyć go na cieście.
Budyń:
Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.
Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na rabarbar.
Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Świetne ciacho Danusiu :-) bardzo lubię słodkości z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńTakie proste!!! a ja na to nigdy nie wpadłam. Zabieram sie do pieczenia, będę miala na jutro do pracy. Byłysnę dzięki pani. Dziekuję :)
OdpowiedzUsuńDanusia jak zwykle elegancko i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne.Idę robić! :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj przyniosłam z działki rabarbar - a tutaj niespodzianka - przepis się znalazł !
OdpowiedzUsuń