Ciasto zostało upieczone z okazji Dnia Matki, jest delikatne i przepyszne.
Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne.
Cycki Murzynki
Składniki:
Biszkopt
5- jajek
5 - łyżek cukru
5 - łyżek mąki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżki
Ciasto makowo - kokosowe:
mak suchy- 3/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
6- białek
100 g wiórków kokosowych
1 - łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
mąka pszenna - 3 łyżki
mleko - 0,5 l
żółtka - 4 szt
budyń śmietankowy - 1 op
cukier - 5 łyżek
masło -250 g
Polewa
jajko - 1 szt
cukier - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
Dodatkowo
biszkopty okrągłe - 120 g
wódka - 125 ml
dżem z czarnej porzeczki - 280 g
Sposób przygotowania:
Biszkopt kakaowy.
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop.
Ciasto makowo - kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut.
Masa budyniowa :
Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować.
Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować.
Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć.
Polewa czekoladowa:
Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować.
Margarynę przełożyć do rondla, postawić na ogniu do rozpuszczenia.
Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
Przełożenie ciasta:
1. biszkopt kawowy
2.dżem porzeczkowy
3. ciasto makowo- kokosowe
4. masa budyniowa
5. biszkopty nasączone w alkocholu
6. polać biszkopty polewą czekoladową
Smacznego !
Pyszne ciasto, bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńTak Martuniu pyszne ciasto :)
UsuńBardzo lubię to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne Marzenko :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńMasz rację Gosiu, pycha :)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię te ciasto :)
OdpowiedzUsuńNareszcie orginalny przepis, szukałam długo i znalazłam 😊
OdpowiedzUsuń