Śmietanowiec z galaretkami na upalne dni, śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim.
Można dodać również owoce
Śmietanowiec z galaretkami
Składniki:
MASA ŚMIETANOWA
śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml
bita śmietana - 1 opak
galaretka cytrynowa - 2 opak
cukier puder - 0,5 szkl
DODATKOWO
herbatniki - 1 opak
galaretka pomarańczowa - 1 opak
galaretka wiśniowa 1 opak
galaretka cytrynowa - 1 opak
Sposób przygotowania:
Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy.
Galaretkę pomarańczową, wiśniową i cytrynową rozpuścić każdą oddzielnie w 400 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Rozmieszać dwie galaretki cytrynowe w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej.
Masę śmietanową podzielić na 3 części.
Pierwszą część masy wylać na herbatniki, odstawić do stężenia.
Po tym czasie wylać na masę galaretkę wiśniową i drugą część masy smietanowej.
Każdą warstwę należy odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretka cytrynowa, masa serowa i wierzch galaretka pomarańczowa.
Odstawiami na kilka godzin. do lodówki
Pyszne ciasto Danusiu, ja bardzo lubię ciasta na zimno :-)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie ! uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńpysznie,pieknie elegancko!!
OdpowiedzUsuń